Fogság

Fogság

Egy század: időszámításunk szerint az első, melyet jól ismerünk és amelyet nem ismerhetünk, amelyben mitikus és valós idő és tér egymásba gabalyodik. A hasadás százada, régi és új tények és talányok, hitek és hitetlenségek, a római béke és hallatlan méretű vérengzések kora. Ekkor kezdődik az új Európa - egy új szövetséggel -, és ér véget a régi.


Fogság (regényrészlet)

Sok száz ember lógott a kereszteken, némelyek fejjel lefelé, volt, aki élt még, volt, aki már meghalt.

Sok játékot rendezett Nero, a Marsmezon épült amfiteátrumba tengervizet bocsátott és valódi tengeri szörnyek fickándoztak benne és a víz alatt küzdöttek meg velük a gladiátorok, valamint négyévente esedékes hármas olimpiai játékokat alapított, zene-irodalom, atlétika-birkózás


Megfigyelés

Részlet a Fogság című regényből

Két éve követte a kutya. Még Szaloniki egyik sikátorában szegődött a nyomába, és ő, amikor a kutya aludt, a szirakuzai colstokjával megmérte a farkát. Pontosan két kappadokiai ortodox rőf volt, ami három szír könyököt tett ki, viszont csak másfél római rímet taksált. Egy bűzös csatorna mellett vacsorázott. Lepényt evett, pedig nem is volt éhes. Általában akkor evett, amikor nem volt éhes. Ha éhes volt, nem evett. A vizeléssel is így volt. Ha nagyon kellett, kibírta.