Publicisztika

Galgóczy Árpád köszöntése

Palládium-díj 2007

Ösztönösen mindig meg voltam győződve arról, hogy irodalmat csak szeretetből lehet művelni. Minden nagy mű mélyén szeretet munkál, s amikor nehéz pillanatainkban váratlanul felidéződik bennünk egy verssor vagy egy költött epizód, amely ugyan bajainkra gyógyírt nem hoz, de arról tanúskodik, hogy mások is voltak már ilyen helyzetben, megkapjuk a létezhető legnagyobb segítséget, többnyire olyan emberektől, aki már rég nem élnek.


Jeney Zoltán: Halotti szertartás

Elhangzott 2006. szeptember 29-én a Bárka Színházban, az AEGON Művészeti Társdíj átadó ünnepségén.

Nehéz zenéről írni, még Thomas Mann-nak sem sikerült a Doktor Faustusban. Vagy szakmai nyelvet használ az ember, és a szakmán kívüliek nem értik, vagy lila általánosságokba vész, aki maga nem zenész. A fogalmi leírás ideologikussághoz vezet, ami a legnagyobb csapás, ami zeneművet érhet. Mégis megpróbálom a lehetetlent, mert itt van egy mű, amely igazolja azt a régi tapasztalatot, miszerint a zenében minden előbb van meg, mint a többi művészeti ágban.


Kontra György emlékezete

Egy éve halt meg Kontra György, és épp az évfordulóra jelent meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Mesterek és tanítványok sorozatában, Franyó István szerkesztésében a barátok, munkatársak és tanítványok által írott emlékkötet. Mindenki nagy-nagy szeretettel, néhányan láttató és jellemző erővel írnak a jelentős pedagógusról, akinek egyebek közt a modern magyar biológiaoktatást köszönhetjük.