Spiró György: Álmodtam neked

Fogantatása pillanatától követhetjük nyomon hősünk életét: felfedezéseit, találkozásait, tapasztalatait, gyászait.A jó novella Spiró szerint „csapjon fejbe, amikor olvasom, aztán maradjon meg bennem, és ne tudjak szabadulni tőle.  - Spiró György kötetéből az Idill című novellát olvashatják el nálunk.

Spiró György: Konyhatörvény

Spiró György egyéni képviselői törvényjavaslata a konyhajellegű helyiségek energetikai költségeinek csökkentéséről, valamint a közösségi érzület fejlesztéséről. Elhangzott a Litera Országos Elme című előszilveszterén 2012. december 30-án a Trafóban.

Kontra György emlékezete

Egy éve halt meg Kontra György, és épp az évfordulóra jelent meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Mesterek és tanítványok sorozatában, Franyó István szerkesztésében a barátok, munkatársak és tanítványok által írott emlékkötet. Mindenki nagy-nagy szeretettel, néhányan láttató és jellemző erővel írnak a jelentős pedagógusról, akinek egyebek közt a modern magyar biológiaoktatást köszönhetjük.


Megfigyelés

Részlet a Fogság című regényből

Két éve követte a kutya. Még Szaloniki egyik sikátorában szegődött a nyomába, és ő, amikor a kutya aludt, a szirakuzai colstokjával megmérte a farkát. Pontosan két kappadokiai ortodox rőf volt, ami három szír könyököt tett ki, viszont csak másfél római rímet taksált. Egy bűzös csatorna mellett vacsorázott. Lepényt evett, pedig nem is volt éhes. Általában akkor evett, amikor nem volt éhes. Ha éhes volt, nem evett. A vizeléssel is így volt. Ha nagyon kellett, kibírta.


A mese haszna

Az emberrel vele születik a mese imádata: a gyerekek öt-hat éves korukig nem győzik kedvenc meséiket újra meg újra meghallgatni, és ha a szülő valahol rövidíteni vagy javítani szeretne, közbevágnak, és a már kívülről tudott eredeti változatot követelik.A mesében bőven részesülő gyerekek azt is szeretik, ha a témát, a motívumokat ők adhatják meg: „Papa, most mesélj a cirmos cicáról és a partvisról”, mondják, noha soha ilyen mesét nem hallottak még, és akkor a szülő, aki én voltam, rögtönözhet mesét a cirmos cicáról és a partvisról, vagy a


Hubay Miklós és a "jól megcsinált darab"

A XIX. század közepe óta a színpadi szerzők a magyar kritikai életben lesajnálandó, bohém szöveggyártókként vannak számon tartva. A romantika, a klasszicizmus értékrendjének továbbélése következtében, piedesztálra emelte a drámát, a nemzeti tragédia megalkotásának követelménye azonban a polgárosuló színházi életben elhalt, emiatt a XIX. század vége óta a színpadi szerzők esztétikailag és filozófiailag nem veendők komolyan.


Jeney Zoltán: Halotti szertartás

Elhangzott 2006. szeptember 29-én a Bárka Színházban, az AEGON Művészeti Társdíj átadó ünnepségén.

Nehéz zenéről írni, még Thomas Mann-nak sem sikerült a Doktor Faustusban. Vagy szakmai nyelvet használ az ember, és a szakmán kívüliek nem értik, vagy lila általánosságokba vész, aki maga nem zenész. A fogalmi leírás ideologikussághoz vezet, ami a legnagyobb csapás, ami zeneművet érhet. Mégis megpróbálom a lehetetlent, mert itt van egy mű, amely igazolja azt a régi tapasztalatot, miszerint a zenében minden előbb van meg, mint a többi művészeti ágban.


Galgóczy Árpád köszöntése

Palládium-díj 2007

Ösztönösen mindig meg voltam győződve arról, hogy irodalmat csak szeretetből lehet művelni. Minden nagy mű mélyén szeretet munkál, s amikor nehéz pillanatainkban váratlanul felidéződik bennünk egy verssor vagy egy költött epizód, amely ugyan bajainkra gyógyírt nem hoz, de arról tanúskodik, hogy mások is voltak már ilyen helyzetben, megkapjuk a létezhető legnagyobb segítséget, többnyire olyan emberektől, aki már rég nem élnek.


Juhász Ferenc köszöntése

Hölgyeim és uraim, születésem véletlene megóvott attól, hogy eszmélkedésem idején, a hatvanas évek közepe táján megkísértsenek a kommunizmus szépen hangzó jelszavai, amelyekben akkoriban épeszű ember már nem hihetett. Elfogulatlanul mondhatom tehát, hogy óriási történet a kommunizmusé, az egyik legnagyobb, amit az emberiség létrehozott, mert a velejéig rettenetes; ezt a történetet pedig a lírában a legmélyebben Juhász Ferenc élte meg.


Fogság (regényrészlet)

Sok száz ember lógott a kereszteken, némelyek fejjel lefelé, volt, aki élt még, volt, aki már meghalt.

Sok játékot rendezett Nero, a Marsmezon épült amfiteátrumba tengervizet bocsátott és valódi tengeri szörnyek fickándoztak benne és a víz alatt küzdöttek meg velük a gladiátorok, valamint négyévente esedékes hármas olimpiai játékokat alapított, zene-irodalom, atlétika-birkózás